Mi-e dor de Nadia si de Hagi. Si de altii ca ei !

Nadia HagiEram copil pe vremea cand Nadia uimea lumea si bloca afisajele electronice cu prima nota de 10 din istoria gimnasticii. Eram studenta cand Hagi si restul Generatiei de Aur scoteau lumea in strada in miez de noapte dupa victoriile la Campionatul Mondial din 1994.

Fie-mea era de varsta gradinitei cand ma uitam cu ea la Olimpiada de la Sydney, cu podiumul unui concurs de gimnastica ce arata precum un concurs national din Romania – Raducan, Amanar si Maria Olaru, parca, pe primele trei locuri si drapelul Romaniei dominand deasupra salii de concurs.

Au trecut ani multi de atunci. Fie-mea a crescut si m-a intrebat intr-o zi de sambata cand nu avea ce face :” Mami, dar nu mai e niciun concurs de

hagi in meciul cu ARgentina  gimnastica la televizor?”

Mai sunt…doar ca noi nu mai suntem pe acolo. De cand s-a retras Elisabeta Lipa, Flotila de Aur a cam luat apa la bord. De cand Hagi nu mai suteaza mingea sfidand gravitatia si trigonometria, majoritatea fotbalistilor s-au nascut talente si au murit sperante. Oltchimul mai tinea capul sus prin handbal – s-a desfiintat si asta.

Toti acesti oameni – si altii ca ei – au fost niste modele pentru niste generatii. S-au retras din competitii. Pe cine punem in locul lor? Puteam sa ii spun fie-mii aratandu-i-o pe Andreea Raducan pe podium „Vezi? Pentru alea 5 minute de glorie, cu medalia la gat, aplaudata de zeci de mii de oameni, a muncit ani in sir!” Acum…pe cine sa ii dau exemplu? Pe alde Bianca Dragusanu sau Oana Zavoranu?

Ne-au disparut valorile morale din tara asta. Fie ca au plecat sus, in ceruri, fie in strainatate. Si, din pacate, nu au mai aparut altii care sa se ridice la nivelul lor si pe care sa ii pot da exemplu fetei mele, ajunsa acum adolescenta.

De aceea spun, cu mahnire si nostalgie : Mi-e dor de Nadia si de Hagi ! Si de altii ca ei ! Voua nu va e dor?

 

Leave a reply