Drepturile puscariasilor din Romania

dupa gratii, in inchisoareDe cand cu nebunia „detinutilor celebri” din ultimele luni, mi-am adus aminte o chestie pe care o ingropasem in memorie. Romania plateste nu stiu cate sute de mii de euro pentru ca puscariasii au dat statul roman in judecata la CEDO pentru nerespectarea conditiilor de detentie si au castigat.

Si m-au apucat pandaliile, va spun sincer. Suma alocata pentru intretinerea unui detinut in Romania este de vreo 2.000 si ceva de lei noi. Bani pe care ii platim noi : eu, tu, cel care citesti acest blog, si ceilalti platitori de impozite din tara asta. Adica ala e un criminal cu sange rece si eu ii platesc caldura iarna. Sau un violator de copii si tu ii platesti apa si lumina. Cam ce dreptate e asta?

Se plang ca nu au conditii si ca stau nu stiu cati in camera si nu au aer conditionat? Dar bolnavii din spitale, care stau cate doi in pat si tot fara aer conditionat – drepturile lor unde sunt? Dar copiii care invata in scoli fara incalzire sau cu tavane prin care ploua si W.C -uri in fundul curtii – lor cine le respecta drepturile? Dar pensionarii, condamnati sa traiasca la limita saraciei sau sub ea – ei de ce nu beneficiaza de medicamente gratuite precum puscariasii si isi cheltuie jumate din pensia aia amarata pe niste medicamente compensate care sa le mai prelungeasca chinul macar un an, sa-si vada copiii la casele lor sau nepotii crescand – pentru ei cine se lupta sa le fie respectat dreptul la demnitate umana dupa o viata de munca?

Eu nu le-as da puscariasilor niciun leu. Vrei sa mananci? La munca, frate ! La sapat, la turnat betoane, la carat saci. Castiga-ti dreptul de a manca, de a avea lumina, de a te spala, de a te uita la televizor, de a cere aer conditionat. Ce e asta sa iti platesc eu, contribuabil, cablul TV si tu sa stai cu curu’ in pat si sa te uiti la filme, iar eu sa tremur afara, in zapada si viscol, muncind sa-ti platesc tie „drepturile puscariasilor”.

O comparatie trista : unui detinut – criminal, violator, talhar, smecher, evazionist sau de care o fi – i se aloca 2.000 se ceva de lei pe luna. Unui copil care merge la scoala, invata, se duce la concursuri si olimpiade scolare si care este viitorul societatii – i se aloca 42 de lei pe luna.

Mai trebuie sa mai scriu concluzia?

2 comments on “Drepturile puscariasilor din Romania

  1. OchiiVerzi

    Cam asta este sistemul si nu avem ce face. Odata m-am intristat si eu pe subiectul asta, era cazul unui bolnav cu handicap caruia statul nu ii platea suma necesara pentru intretinere si la fel se facea comparatie cu intretinerea puscariasilor. E trist dar totusi traim in aceasta lume si se pare ca toate eforturile noastre de a schimba ceva sunt pur si simplu inutile. Nu le pasa decat de putere, pacat insa ca atunci cand o primesc nu stiu sa o foloseasca … trist!

    1. Dana

      Ce nu pricep eu este de ce trebuie sa dam atatia bani fara ca acesti oameni sa miste un pai. Ca doar nu-ti trebuie doctorat la Harvard ca sa trimiti toti detinutii apti de munca sa lucreze undeva, oriunde. Cati bani ai castigat astazi? 50 de lei. De astia mananci, te speli, iti iei sapun, treaba ta. Si daca iti mai raman, ai si caldura la iarna. Daca nu, nu.

Leave a reply