Campul cu panouri

panouri fotovoltaiceDaca mergi pe drumurile din Romania pe undeva, pe la campie, si ai curiozitatea sa vezi ce mai cultiva romanii, descoperi zeci, poate sute de hectare de….panouri. Fotovoltaice. Adica din alea care dau energie verde – sa nu ma intrebati procesul, ca nu-l stiu, dar la factura mea de curent nu se vede nicio schimbare in bine.

Pe la mine prin zona tocmai au rasarit unele noi. Bag seama c-or fi mult mai profitabile decat agricultura traditionala, care la noi se face pe principiul „fa crucea mare de cand intri cu tractorul sa ari si pana la cules. Sa te-ajute Cel de Sus cu vreme buna, cu ploi cand ai trebuinta, sa nu bata grindina sau vijelia”. Si cat sa te mai ajute si crucile astea,ca doar Dumnezeu nu ne-o avea doar pe noi in grija. Deci – or fi mai profitabile, ma gandesc.

Pentru cel care investeste. Dar s-a gandit cineva, inainte sa-i lase sa „semene” campul cu celule, ca ne-o mai trebui si grau si porumb? Sau vom manca mamaliga importata de pe la turci, ca graul de paine il importam de multa vreme. Maine – poimaine o sa spunem cum spunea bunica mea : „Ehe, nepoate, pe vremea mea mamaliga era mamaliga, nu praf din asta la plic”.

Sa ne intelegem : nu am nimic cu progresul, cu noile tehnologii – desi uneori ma depasesc. Dar din granarul Europei sa ajungem sa importam grau si porumb – asta suna a management prost si lipsa de interes. Si stau si ma intreb asa…ca Moromete in poiana lui Iocan :

„Oare becul aprins in tavan o fi tinand si de foame? „

2 comments on “Campul cu panouri

  1. OchiiVerzi

    Sa speram ca in timp ce se cauta o solutie pentru energie nu se va renunta la traditionala munca a omului din popor, adica sper 😀 … nu stiu ce sa zic, daca se mai modernizeaza si ei, e clar .. ne-am dus!

    1. Dana

      Repet : ar fi o prostie sa am ceva impotriva modernizarii. Insa ar trebui sa existe la nivel guvernamental o idee clara despre ceea ce inseamna agricultura si un program coerent pentru dezvoltarea ei. Dar cum la noi se actioneaza conform dictonului „Nu lasa pe maine ce poti fura azi”, este cam greu sa te astepti la ceva care sa functioneze pe termen mediu si lung.

Leave a reply