Blestemul Mioritei

miorita M-am saturat pana in gat de resemnarea noastra balcanica in fata tuturor vicisitudinilor care s-au abatut asupra noastra ca popor. Si asta numai de la Miorita ni se trage. Cum naiba o fi stat ciobanul ala linistit asa, stiind ca smecherii aia vroiau sa-l omoare si sa-i ciordeasca oile? Poate sa imi explice si mie cineva de ce tot statea la palavre cu oaia aia tembela si ii spunea de stele si nori, cand putea foarte bine sa puna mana pe bata si sa le dea alora una in cap.

Si de acolo a inceput totul : si ca am platit tribut turcilor nu stiu cati ani, si ca le-am lasat rusilor Cadrilaterul si ca soldatii romani au murit ca prostii prin al doilea razboi mondial si ca i-am lasat pe comunisti sa vina la putere. Romanii au tacut si s-au resemnat. Precum ciobanul din Miorita, au asteptat sa ii omoare altii.

De ce n-o fi fost balada aia cu un urs, mai frate? Un urs rau si salbatic, care sa sara la beregata alora de vor sa fure oile. Asa…ca din intamplare…in noaptea in care veneau baciul ungurean si cu cel vrancean sa se fi nimerit si ursul la stana. Ca poate asa nu mai fugeam din calea hunilor si tatarilor, prin paduri si munti.

Nu vreau sa ma mai resemnez mioritic ! Nu vreau sa mai accept orice tampenie care se mai intampla acum in Romania. Nu vreau sa mai aud „Lasa-l, ma, in pace ca l-o pedepsi Dumnezeu !” Pana la Dumnezeu te mananca sfintii. M-am saturat pana peste cap de eternul bacsis balcanic si de vesnicele prietenii care se pun la bataie pentru a razbate undeva.

Mai da-o naiba de oaie bleaga! Schimbati balada aia sau n-o mai bagati prin manualele de literatura. Nu ajunge ca am fost mioritici 2000 de ani? Vreti sa mai nenorocim inca alte generatii, punandu-i sa invete Miorita?

Leave a reply